Naar inhoud

Vossen en marterachtigen

vos


Eenden, kippen en ander gevogelte zijn een prima prooi voor vossen, zeker als ze quasi onbeschermd te bereiken zijn. De vos is echter niet altijd de dader van een slachtpartij. Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. 

De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden. Deze dieren hebben zich aangepast aan een leven dicht bij de mens, wat soms voor conflicten zorgt, maar de vos en steenmarter horen hier thuis en hebben als roofdier een belangrijke plaats in ons ecosysteem.
Hoe herkennen?

Vos
Ze duiken vaak op in de buurt van kippenrennen, voor hen het aardse paradijs. Doodgebeten of verdwenen pluimvee zijn dus een aanwijsbaar kenmerk.  Ze komen enkel op bezoek als ze honger hebben, slapen doen ze op een rustiger plaats.

  • Steenmarter
    Ook zij jagen op pluimvee en eten eieren. Hun favoriete plekje is een zolder of een rieten dak. Je kan steenmarters verjagen door veel lawaai te maken, materiaal te verplaatsen of geurstof (zoals parfum of marterspray) te verspreiden. Indien mogelijk, sluit je mogelijke toegangen tot de zolder af.

Wees slimmer dan een vos, scherm je kippenren goed af!

 

Er zijn een aantal voorzorgmaatregelen om te voorkomen dat een vos jouw tuin als jachtdomein gaat beschouwen:

  • voorzie de kippenren van een goed afsluitbaar nachthok

  • maak de omheining bovenaan dicht of maak ze voldoende hoog (zeker 2 meter)

  • zorg dat de omheining naar buiten overhelt (30°, 40 cm)

  • zorg dat de omheining diep is ingegraven (minimum 50 cm) of plaats een rij tegels aan de buitenkant van de omheining. De vos zal steeds tegen de omheining beginnen graven en niet vóór de tegels

  • vossen blijven op een veilige afstand wanneer je geiten of schapen houdt binnen dezelfde omheining als je kippen, eenden of ganzen.

  • plaats eventueel schrikdraad

Schade melden
Als je vermoed dat een vos of marter verantwoordelijk is voor de dood van je pluimvee en je hebt alle nodige maatregelen genomen om dit te voorkomen, dan kan je dit melden op de website van het Agentschap Natuur&Bos www.natuuralsgoedebuur.be

 

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info