Naar inhoud

Verplichte identificatie van alle paardachtigen

paard

Vanaf 1 juli 2008 moeten alle paardachtigen (paarden, pony’s, ezels en zebra’s) die zich in België bevinden volledig geïdentificeerd zijn door middel van:

  • een paspoort
  • een microchip
  • een mutatiedocument
  • encodering in de centrale gegevensbank beheerd door de Belgische Confederatie van het Paard.

Indien je als eigenaar niet beschikt over een mutatiedocument is je paard niet geïdentificeerd zoals wettelijk voorge­schreven en riskeer je bij controle dat er een proces-verbaal wordt opgemaakt met alle mogelijke gevolgen vandien.

 

Wat moet je doen om je paard te laten identificeren?

Het initiatief tot de identificatie van een paard wordt genomen door de eige­naar. De eerste stap is het indienen van een aanvraag tot identificatie.

Er bestaan 5 procedures om paardachti­gen te identificeren:

  • vereenvoudigde procedure voor oudere stamboekpaarden met een microchip en een conform paspoort

  • procedure Belgische stamboek-paarden

  • procedure niet-stamboekpaarden

  • procedure paarden van buitenlandse stamboeken

  • procedure slachtveulens

Het aanvraagformulier en meer informatie over de bovenstaande procedures vind je terug op de website van de Belgische Confederatie van het Paard.

Kosten van deze identificatie

De kosten voor de dierenarts (chippen, signalement opnemen of controleren, administratief werk) staan los van de kosten verbonden aan het beheer van de centrale gegevensbank. De dieren­arts is vrij hiervoor zijn honorarium te berekenen. Je kan dat best op voorhand met hem overleggen.

Daarnaast zijn er de kosten voor het beheer van de centrale gegevensbank. Deze vind je terug op de vermelde website.

Bij de vereenvoudigde procedure komt er geen dierenarts tussen. In dat geval krijg je de factuur thuis toegestuurd. Pas na ontvangst van betaling van deze factuur krijg je een mutatiedocument.

In alle andere gevallen moet je het bedrag betalen aan de dierenarts-iden­tificeerder.


Meer info kan je vinden op de web­site van de Belgische Confederatie van het Paard en bij de Dienst Identificatie Paarden, Nieuwstraat 28 te 3360 Korbeek-Lo.

Verder kan je Jan De Boitselier, Ma­nager Belgische Confederatie van het Paard vzw, Houba de Strooperlaan 156 b1, 1020 Brussel contacteren. Tel - fax 02 242 26 44, GSM 0473 88 68 34, jdeboitselier@skynet.be.

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info