Naar inhoud

Activiteiten i.s.m. de cultuurraad

activiteiten in samenwerking met de culturele raad

Jaarlijks organiseert de cultuurraad van Lede verschillende activiteiten die het culturele leven in Lede mee vorm geven.
De cultuurdienst ondersteunt die initiatieven en verleent zowel logistieke als praktische ondersteuning en medewerking aan de cultuurraad. 


 • Open Monumentendag: Elke 2e zondag van september is er Open Monumentendag Vlaanderen, een dag waarop men het brede publiek graag kennis laat maken met het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Ook Lede toont haar monumenten! Jaarlijks werkt de cultuurraad in samenwerking met de cultuurdienst een 'monumentenprogramma' uit. 
 • Lede Creatief: WAK staat voor de Week van de Amateurkunsten, een organisatie waarbij kunstenaars, groepen en verenigingen worden uitgenodigd om met hun werken of evenementen naar buiten te treden. Onder de noemer Lede Creatief! neemt ook de gemeente Lede deel aan dit initiatief. Leedse amateur-kunstenaars verzamelen in De Bron voor een tentoonstelling. Eind april kan je deze tentoonstelling gratis bezoeken.
 • Paaseierenworp: Ieder jaar strooien de klokken honderden paaseieren vanuit de toren! Deze paaseierenworp is een organisatie van het 'torencomité 1598-1998-' met de steun van de cultuurraad, gemeente Lede en de Sint-Martinus-parochie-Lede. Ook in de deelgemeenten komen de paasklokken langs. 
 • Erfgoedweekend: Erfgoed een saaie boel? Vergeet al die vooroordelen!  Ieder jaar opnieuw kan je in Lede ontdekken wat de gemeente aan erfgoed te bieden heeft.
 • Sterweekend/Sterdagen: In 1993 organiseerde de middenstandsvereniging NCMV-Lede (in 2000 tot UNIZO omgedoopt) een eerste kerstevenement in samenwerking met de cultuurraad. Dit evenement kreeg de naam "STERDAG". Diverse activiteiten waar verschillende Leedse verenigingen aan deelnamen vonden plaats in een tent op de Markt en in het Cultureel Centrum. Sinds 1993 houden Leedse handelaars 'opendeur' met geschenken en tombola, rijdt de kerstman met zijn huifkar in de centrumstaten, is er de sterrenworp vanaf het gemeentehuis en zingt het koor Amici Cantores hun mooiste kerstliederen. Het stormweer maakte "Sterdag 2003" onmogelijk op de Markt en deed iedereen vluchten naar De Bron waar Oxfam Wereldwinkel zijn "Geschenkenbeurs" organiseerde. Vanaf 2004 werd het kerstevenement uitgebreid tot "STERWEEKEND". Verschillende verenigingen verzamelen in en rond De Bron en verkopen allerlei geschenkartikelen, hapjes en drankjes. De cultuurraad houdt ieder jaar een thematentoonstelling en alle kinderen kunnen terecht in de bibliotheek voor de stervertellingen. De stemmige muziek, een muziekoptreden en de sfeervolle verlichting omlijsten het sterprogramma, dat nog van jaar tot jaar succesvol wordt uitgebreid. 

  

 • Lede Gesmaakt: 

  De Week van de Smaak is een (eet)cultuurevenement in Vlaanderen en Brussel en wil zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke wijze kennis laten maken met 'smaak' en hen laten genieten van eten en drinken, gastronomie. Het evenement vertrekt vanuit een cultureel perspectief en heeft niet alleen aandacht voor de voedingsproducten zelf, maar ook voor het erfgoed, de verhalen en de studies erover. Het koesteren van culturele diversiteit en het creëren van een aanbod voor jongeren en scholen staan daarbij centraal.

  Ook in Lede gaat de Week van de Smaak door. De cultuurdienst organiseerde in 2006 voor de eerste keer 'Lede Gesmaakt!', een eet- en cultuurbeurs. Deze beurs was zo'n succes dat de cultuurdienst in 2007 een uitgebreide affiche samenstelde in samenwerking met de culturele raad, jeugdhuis Leeuwerik en diverse culturele verenigingen. Ook in 2008 was er een ruim gevulde affiche en werd ook dan de beurs een succes. In 2009 ging de vierde editie door met als thema Italië wat terug voor een grote opkomst zorgde. In 2010 was de beurs in Spaanse sfeer met paella, Spaanse muziek en hapjes. In 2011 was het thema "Vlaamse kost" en in 2012 stond alles in het teken van "de smaak van thuis". "Water & Vuur" kwam erbij in 2013. In 2014 kwam "de duurzame verbeelding" aan bod en 2015 bracht ons 'Vergeten'.

  Sinds 2016 is er geen beurs meer maar een culinaire wandeling.  

  Wie graag wil meewerken aan de culinaire wandeling kan contact opnemen met de cultuurdiens door te mailen naar ledegesmaakt@lede.be 

  Organisatie: Cultuurdienst i.s.m. een werkgroep van de cultuurraad. 
 • 2021: wandeling met picknick op 21 november.
 • LEEuwfeesten:  Naar aanleiding van 11 juli worden in Lede verschillende buurtfeesten georganiseerd. Deze buurtfeesten vormen samen de LEEuwfeesten.

Praktisch

Cultuurdienst

Cultuurdienst Lede
Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 61
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 9.00 tot 12.00 uur
Op afspraak
Dinsdag 9.00 tot 12.00 uur
Op afspraak
Woensdag 9.00 tot 12.00 uur
13.30 tot 16.00 uur
Op afspraak
Donderdag 9.00 tot 12.00 uur
16.00 tot 19.00 uur
Op afspraak
Vrijdag 9.00 tot 12.00 uur
Op afspraak
 

Sluitingsdagen

Meer info