Naar inhoud

Eikenprocessierupsen

nest eikenprocessierupsen

Sinds enkele jaren krijgen we tijdens de zomermaanden te maken met eikenprocessierupsen. Naast kaal gevreten eikenbomen, veroorzaken deze rupsen vooral ernstige jeukhinder bij mensen die in contact komen met hun brandharen.

Hoe herken je de eikenprocessierups?
Ekenprocessierupsen trekken voornamelijk 's avonds "in processie" vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten.

Tussen half april en begin mei komen de oranjeachtig gekleurde jognen uit de eitjes. Omdat zij nog geen brandharen hebben, is er dan nog ggeen risico op hinder.

Na de derde vervelling, die start rond half mei, krijgen de rupsen hun micoscopisch kleine brandharen en zorgen zij voor problemen. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen.

Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

Gezondheidsproblemen bij de mens
De belangrijke effeht die optreden na contact met brandharen situeren zich vooral ter hoogte van de huis, de ogen en de bovenste luchtwegen.

  • Contact met de huid: Wanneer de huid in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan er huiduitslag verschijnen die gepaard gaat met hevige jeuk. Dit is het gevolg van een lokale ontstekingsreactie. De klachten verdwijnen doorgaans zonder behandeling binnen twee weken. Er hoeft geen rechtstreeks contact geweest te zijn met de rupsen om deze problemen te veroorzaken. De haartjes kunnen bijvoorbeeld ook door de wind meegevoerd worden, waardoor ze in de kleding terechtkomen en aanleiding geven tot langdurig contact. Door deze kledij grondig te wassen, kunnen brandharen verwijderd worden.
  • Contact met de ogen: Als de brandharen in de ogen terechtkomen, kunnen zij aanleiding geven tot heftige pijnlijke reacties en soms zelfs ontstekingen.
  • De bovenste luchtwegen: Bij inademing van brandharen kan irritatie of ontsteking optreden van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Dit kan leiden tot slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen.

 Wat doen bij overlast van eikenprocessierupsen?

  • Waarschuw de dienst milieu en landbouw.
  • Vermijd elk contact met de rupsen en maak ook kinderen hierop attent.
  • Probeer de rupsen niet zelf te verstrijden met insecticiden of een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info