Naar inhoud

Subsidie voor het in stand houden van bewoonde zwaluwnesten

De zwaluwen zijn terug. Helaas gaat het niet goed met ze. Zwaluwen zijn plaatstrouw en komen dus meestal terug naar dezelfde broedplaats. Het nest van vorig jaar wordt hersteld en opnieuw door het zwaluwpaar in gebruik genomen. Jonge vogels zoeken dikwijls een plekje in de buurt van de ouders.

 

Dat de zwaluw ons in de zomermaanden van heel wat lastige insecten verlost, dat is een feit.

In een nest worden na 2 weken broeden een 5-tal jongen geboren. In de paar weken dat ze in het nest zitten vangen de ouders tienduizenden insecten. Een klein rekensommetje: 1 zwaluw eet per week 50.000 vliegen, muggen en andere insecten. 2 ouders en 5 jongen, dat zijn 7 mondjes te voeden. Welke vliegenvanger kan daar tegenop?

 

En toch worden nesten nogal eens verwijderd omwille van de overlast, hoe klein ook. Overlast in de vorm van uitwerpselen op de stoep. Als je al weet hoe veel deze luchtacrobaten voor ons doen maar toch nog twijfelt om dat nestje te laten hangen, dan geeft de gemeente je een extra duwtje in de rug.

Om de mensen nog meer te motiveren om deze zwaluwnesten te behouden, is er een subsidieregeling uitgewerkt. Mensen die zwaluwnesten onder hun dakrand behouden worden beloond. Hetzelfde is geldig voor landbouwers die nesten hebben van boerenzwaluw.

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info