De gemeenteraad van Lede besliste in zitting van 20 februari 2014 om een kippenproject op te starten. Inwoners uit Lede kunnen om de twee jaar bij het gemeentebestuur kippen aan een verlaagde prijs aankopen. Ook de scholen en rusthuizen uit Lede kunnen gebruik maken van dit aanbod. De vorige edities van de kippenactie waren een groot succes: in 2014 schreven 434 Leedse gezinnen zich in, in 2016 gingen we daar vlotjes over met 525 gezinnen. In 2018 hebben we het record opnieuw gebroken : 674 gezinnen kochten in totaal 1876 kippen aan !
Keukenafval wordt kippenvoer
Een groot deel van je keukenafval kan je niet composteren: restjes vlees, vis, charcuterie, frietjes, deegwaren, gestoofde groenten, brood … Gelukkig weten kippen hier raad mee: het zijn alleseters en ze verorberen per dag ongeveer honderdvijftig gram etensresten. Afgerond komt dat neer op vijftig kilogram per kip per jaar. Drie kippen verwerken jaarlijks dus zon honderdvijftig kilogram keukenafval, ongeveer het jaarlijks keukenafval van een doorsnee gezin. Kippen produceren bovendien heerlijke scharreleitjes en kippenmest, ideaal voor de moestuin.
Verzorging
Kippen houden is meer dan ze voederen! Eitjes rapen, water verversen, het hok uitmesten: ook dat hoort erbij. Bovendien zijn het sociale dieren, hou er dus steeds minstens twee. Zorg ook voor voldoende ruimte (minstens 2 m² per kip), want te veel kippen op een beperkte plaats leidt tot geuroverlast en stress voor de dieren. Geef vossen en marterachtigen geen kans: maak een degelijk hok waar de kippen kunnen schuilen en installeer een goede afsluiting.
Meer info over het houden van kippen vind je in de brochure van Vlaco.