Naar inhoud

Update coronavirus - gemeente Lede bezorgt mondmaskers aan alle inwoners

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

In de Nationale Veiligheidsraad van 24 april 2020 stelde de federale overheid dat het dragen van een mondmasker een belangrijke rol zal spelen in de afbouwstrategie.

Vanaf 4 mei zullen de coronamaatregelen geleidelijk aan worden opgeheven en maskers worden dan aanbevolen in een openbare ruimte en verplicht op het openbaar vervoer (vanaf 12 jaar). De federale overheid en de deelstaten zullen er samen voor zorgen dat elke burger 1 standaard stoffen mondmasker en 2 filters krijgt.

 

Gezien de hoogdringendheid en noodzakelijkheid van de situatie, ging het gemeentebestuur van Lede onmiddellijk over tot actie om zelf in de aankoop en levering van mondmaskers te kunnen voorzien.

 

Het gemeentebestuur ging in eerste instantie over tot een bestelling van 1.000 herbruikbare mondmaskers bij Confectiebedrijf Lemmens. Deze maskers worden in de week van 6 mei geleverd en zijn bestemd voor alle leerlingen van 12 jaar en ouder die in Lede naar school gaan (700 stuks). Het SMC zal de maskers zelf bedelen aan de leerlingen en leerkrachten.

De resterende 300 mondmaskers zijn bedoeld voor het gemeentepersoneel om de heropstart van de gemeentediensten te kunnen verwezenlijken.

 

Het gemeentebestuur zocht vervolgens naar een leverancier die mondmaskers voor alle inwoners kon leveren. Het voorstel om een bestelling te plaatsen bij ThinkPink Europe werd onderzocht, maar kon niet doorgaan omdat ThinkPink de vooropgestelde leveringsdatum niet kon garanderen.

Na grondig onderzoek trad het gemeentebestuur toe tot het raamcontract van de gemeente Sint-Lievens-Houtem met het bedrijf Boelaert & Moens BVBA. Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van maandag 27 april 2020 hiertoe zijn goedkeuring. De raming bedraagt 65.978,88 euro (inclusief 21% btw) voor 21.300 exemplaren. De stoffen comfortmaskers zijn 3-lagig (2 lagen + filter) en worden geleverd met 3 filters per masker. Je kan de maskers 50 keer wassen en hergebruiken, de filters 4 keer. Deze maskers zullen in fases worden geleverd.

 

Het gemeentepersoneel zal zorgen voor de bedeling aan huis vanaf 18 mei. De exacte planning zal tijdig gecommuniceerd worden. Je ontvangt per adres een omslag met daarin het aantal maskers volgens de bewoning in het rijksregister en een instructiefiche omtrent het correct gebruiken van mondmaskers. Iedereen geboren tot en met 31/12/2008 krijgt een volwassen mondmasker, kinderen geboren vanaf 1/1/2009 krijgen een kindermondmasker.

 

We geven onze inwoners graag nog mee dat het dragen van een mondmasker heel belangrijk is, maar dat het onvoldoende bescherming biedt als je niet correct omgaat met de veiligheidsafstanden en hygiënische maatregelen. Hou het dus zeker veilig, voor jezelf en voor de anderen.

 

Datum van het bericht: dinsdag 28 april 2020