Naar inhoud

Ziekte van Newcastle : maatregelen blijven van kracht

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Er is op 4 juli ziekte van Newcastle ( pseudovogelpest ) vastgesteld op een professionele pluimveehouderij in Haaltert. Daarom heeft het Favv maatregelen opgelegd. Deze blijven voorlopig verder van kracht.

Rond de haard is een beschermingsgebied vast gesteld met een straal van 500m en 3 km. Bovendien is er een toezichtsgebied ingesteld met een straal van 10 km. Lede ligt volledig in dit toezichtsgebied. Hier zijn extra maatregelen van kracht.

  • Voor de professionele en hobby houders :  het verplaatsen van pluimvee is verboden en alle verzamelingen zoals markten, beurzen, tentoonstellingen, ... van pluimvee en duiven zijn verboden
  • Bijkomende maatregelen voor professionelen : opmaak van een inventaris, onderzoek door een bedrijfsdierenarts, ...

Opgelet ! Het verbod op verplaatsen en verzamelen geldt in toezichtsgebied ook voor wedstrijdduiven ! Dit betekent dat er voorlopig geen wedstrijden mogen doorgaan.

 

Als je vaststelt dat je kippen of pluimvee ziek zijn of sterven, neem dan contact op met je dierenarts.

 

De mens is niet gevoelig voor deze ziekte. De consumptie van vlees of eieren van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in.

 

Het volledige overzicht van alle maatregelen kan je terugvinden in de PDF. Meer informatie vind je ook op de website van het FAVV. Er is ook een meldpunt voor consumenten : 0800/13 550.  

 

 

 

Datum van het bericht: donderdag 05 juli 2018